Riešenia na mieru

informačné systémy a webové lokality
webhostingové, gamehostingové, serverhousingové,
doménové a e-mailové služby

Pannenkoeken

PANNENKOEKEN (čítaj Panenkúkn) – palacinky Už od pradávna si ľudia varili kašu z mletej kukurice, pšenice, jačmeňa, pohánky a prosa. Neskôr začali túto hmotu piecť a vznikol akýsi „prvý chlieb“, ktorý bol veľmi trvanlivý. Ešte aj v súčasnosti sa v Nórsku, Švédsku a Fínsku pečú podobné okrúhle chlebíky známe ako knäckebröd. Avšak ľudia si všimli, že ak sa do cesta pridali vajíčka, boli chlebíky chutnejšie. Čerstvé, ešte teplé z panvice chutili výborne. A to boli prvé palacinky. Názvy a zloženie dnešných palaciniek sa líšia od regiónu k regiónu. Medzi základné ingrediencie patria múka, vajíčko, mlieko, alebo voda. V Holandsku okrem tenkých palaciniek pečú aj malé okrúhle „Poffertjes“, ktoré deti zbožňujú. Palacinky sú populárne nie len v Holandsku, ale rozšírili sa aj do ostatných kútov sveta. Napríklad Francúzi ich poznajú ako „Krepes“, Španieli pečú podobné tortilly so zemiakmi, cibuľou a cesnakom, podávané za studena. V krajinách bývalého Rakúsko – Uhorska ich poznajú ako palacinky, palatchinken, palacsinta. Nemecké palacinky sú hrubšie a často plnené tvarohom, jemným lieskovo orieškovým krémom, alebo čokoládou. Za ochutnanie stoja aj ruské „bliny“ podávané s kaviárom a kyslou smotanou.
 

Galéria